keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Mämmijäädyke + muistutus arvonnasta.

Niin mämmi, kuin lipeäkalakin taitaa olla niitä makuja, joita toiset rakastaa ja toiset inhoaa. Koska joulusta ei saa puhua maaliskuussa, niin rajataan tämä asia nyt mämmiin. Tykkäätkö? Inhoatko? Olethan maistanut?



Meillä on kotona aina opetettu kaikesta ruoasta ettei se ole pahaa. Kaikesta ei toki tarvitse tykätä, mutta mielipiteensä mausta voi ilmaista vasta, kun on kunnolla maistanut. Mämmistä en ole itse oikein koskaan välittänyt, mutta kyllähän sitä nyt muutaman lusikallisen vuodessa syö. Suurella määrällä kermaa (tai vaniljakastiketta) ja reilulla sokerilla. Tunnustus: viime vuosina olen jopa oppinut tykkäämään mämmistä. En olisi koskaan kuvitellut ostavani omaan jääkaappiini mämmiä, mutta niin vaan siellä jääkaapissa nytkin sitä on.




Tänä vuonna veljeni oli perheineen meillä syömässä sunnuntaina pääsiäispäivällistä ja jälkiruoaksi tarjoilin perinteisen mämmin sijaan puolukkaista mämmijäädykettä. Olen joskus jostain Keskon lehdestä (pirkka/plussa tms.) ottanut talteen tämän ohjeen, mutten ole koskaan aiemmin sitä kokeillut. Mämmijäädyke oli hyvää. Erilaista, mutta kuitenkin niin tunnistettavissa mausta mämmiksi, että sopii vielä pääsiäiseen. Neljälle aikuiselle ja kahdelle lapselle yhdeksi syöntikerraksi olisi ainakin meillä riittänyt puolet jäädykkeestä. Pursotuksia tein ensimmäistä kertaa. Se oli paljon helpompaa, kuin mitä kuvittelin - ja äärettömän hauskaa! Pursotusta on pakko harjoitella enemmän. Korviini onkin kantautunut viime aikoina kainoa pyyntöä peruskermakakusta ja ihmettelyä siitä, miksei niitä enää saa. Ehkä nyt on syy ja halu tehdä sellaisiakin ;)

Kakkuun tarvitset:
150g puolukoita (pakaste)
700g mämmiä
2 kananmunaa
1dl sokeria
1tl vanilliinisokeria
2dl vispikermaa

ja koristeluun:
1dl vispikermaa
50g puolukoita (pakaste)
sitruunamelissanlehtiä

Sulata puolukat ja soseuta ne. Tyhjennä mämmirove kulhoon puolukkasoseen joukkoon ja vatkaa seos sähkövatkaimella kuohkeaksi. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Vaahdota kerma. Yhdistä mämmiseos ja muna-sokerivaahto kevyesti sekoittaen. Lisää kermavaahto seoksen joukkoon. Kaada mämmiseos suorakaiteen muotoiseen, kelmulla vuorattuun kakku/leipävuokaan (vetoisuus: reilu litra). Peitä vuoka kelmulla ja pakasta yön yli. Ota vuoka pakastimesta ja anna jäädykkeen pehmitä hetken aikaa tai kasta vuoka hetkeksi kuumaan veteen. Kumoa jäädyke tarjolle. Koristele kermavaahdolla, puolukoilla ja sitruunamelissanlehdillä. Tai vaikka mintun lehdillä, jos se puska helpommin pääsiäisen aikaan kotoa löytyy ;) Niin minä tein.

Muistakaa Lapsimessulippujen arvonta :) Aikaa osallistua arvontaan on torstai-iltaan asti.

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa äärimmäisen herkulliselta. Meillä mämmiä kuluu ehkä jopa liiaksikin. Viimeiset rippeet tuli eilen syötyä. Tämä ohje laitetaan muistiin ensi vuotta varten. / Jani ja Aleksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä pidän itseäni omituisena, sillä eilen päivällisen jälkeen yksinäni maistelin taas mämmiä kermavaahdolla kahvin kera :D

      Poista
  2. Oho.. Meillä ei syödä mämmiä mutta olen kyllä miettinyt että lapsille pitäisi suoda mahdollisuus maistaa - ehkä sitten tässä muodossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä kokeilla, ja vaikka lisää vähentää vähän mämmiä ohjeesta niin ei tule niiiiiiin mämminen :) Tästä nimittäin kyllä selvästi maistaa mämmin.

      Poista

Risuja vai ruusuja? Kiitos kommentistasi!