torstai 3. joulukuuta 2015

Herkulliset sämpylät.

 


Tämä ohje minun on pitänyt jo pitkään jakaa teidän kanssa, mutta aina se on unohtunut. Sitä kuuluisaa (lue: monessa blogissa kiertänyttä) _äärettömän helppoa ja hyvää_ pataleipää en ole vielä kokeillut, mutta tässä on myös yksi äärettömän hyvän, vaalean leivän ohje, joka on helppo ja ainakin itselläni onnistunut aina. Perusohjeen olen joskus jostain löytänyt ja siihen ainekset lukee tuossa alla, mutta kuten huomaat lukiessasi pidemmälle, en kovinkaan usein noudata tuota ohjetta sellaisenaan. Toisin sanottuna: soveltava minä ei tee tässäkään asiassa poikkeusta :D

Tarvitset:
4dl maitoa
2dl vettä
2tl suolaa
1rkl hunajaa
1pss kuivahiivaa
12,5dl vehnäjauhoa

Lämmitä neste tarpeeksi kuumaksi kuivahiivaa varten. Sekoita kuivahiiva jauhon joukkoon, tai jos käytät tuorehiivaa, niin liota se lämpimään nesteeseen. Lisää loput ainekset taikinaan ja sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi. Sekoitus onnistuu ihan käsipelillä esim. puuhaarukalla. Taikinan kuuluu jäädä löysähköksi.

Ripottele hieman vehnäjauhoa taikinan päälle ja peitä taikinakulho liinalla. Anna taikinan kohota 1-1,5 tuntia vedottomassa ja lämpimässä paikassa. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle, älä vaivaa taikinaa, vaan jaa se heti sämpylöiksi. Paista 250 asteisessa uunissa n. 20min. Tarkkaile väriä ja nosta valmiit sämpylät pellillä uunista ulos. Anna jäähtyä ilman peitettä. Nauti. Voit toki paistaa taikinan kokonaisena leipänäkin.

Minä olen tehnyt tästä useampia eri variaatioita. Joskus laitan kaiken nesteen maitona, joskus 50/50. Toisinaan korvaan hunajan siirapilla, enkä koskaan varsinaisesti mittaa sen määrää. Silmämääräisesti tulee ihan yhtä hyvä. Joskus puolitan taikinan ja joskus vähän kasvatan sitä. Useimmiten teen taikinan vehnäjauhoista ja silloin tällöin hiivaleipäjauhoista, joskus jostain muusta ja toisinaan sekoitan eri jauhoja keskenään. Koskaan en noudata kovinkaan tarkasti jauhon ohjemäärää, vaan tuntemuksen ja ulkonäön mukaan päätän milloin sitä on tarpeeksi :) Muista, taikina saa ja sen pitääkin jäädä löysähköksi.

Useimmiten kohotan taikinan esilämmitetyssä mikrossa. Esilämmityksen voi toteuttaa lämmittämällä mikrossa lasillisen vettä ja laittaa sen jälkeen taikinakulhon mikroon kohoamaan. Mikroa ei siis ole tarkoitus käyttää tuona aikana ;) Viimeksi kun aikaa ei ollut ihan tuntia kohotukseen lämmitin uuniin vajaaseen 50 asteeseen ja lykkäsin taikinan sinne kohoamaan. Toimi se niinkin ja kohotus tosiaan tapahtui nopeammin. Olen myös kohottanut pidempään kuin 1,5 tuntia, enkä huomannut siitä ainakaan olevan haittaa.

Nyt kokeilin ripotella juustoraastetta sämpylöiden päälle ennen paistoa ja hyviä tuli. Tosin raaste olisi voinut olla jotain voimakkaamman makuista kuin mozzarellaa. Seuraavaksi voisin kokeilla porkkanasämpylöitä. Kokeilkaa tekin - eri versioita :D

4 kommenttia:

  1. Ai miten herkullisen näköisiä <3 mä tykkään leipoa leipiä, mut nyt on vähän niinku ollut leipätehdas tauolla :) pitääkin reipastua tässä asiassa! Tuoretta itse valmistettua sämpylää ei voita mikään! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta, sitä ei voita mikään :) Nokare voita vielä päälle ja njams!

      Poista
  2. Vastaleivotut sämpylät ovat niin hyviä! Me leivottiin äsken pullaa ja siinä kohottelussa sai taas hämätä lapsia jollain ihan toisella puuhalla.. Ne eivät ihan ymmärrä kaikkea sitä odottamista! Hihii :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohotusvaihe on muuten oikeesti lapsille se kaikista hankalin vaihe :D Meillä pojat häärää ympärillä eniten taikinavaiheessa (ihan sama onko kyseessä leipä- vai pullataikina). Taikinaa on maistettava! tai ainakin kaapia pöydältä koko kämmenellä vehnäjauhoa ja nuolla sitä kädestä.. oikeestaan aika YÖK ;) hahahahah

      Poista

Risuja vai ruusuja? Kiitos kommentistasi!